Saul & Daavid

Raamattu kertoo näiden kahden kuninkaan elämästä. Heistä ei kerrota vain sitä missä he tekivät oikein, vaan myös heidän synneistä! Saulilta otettiin kuninkuus pois, ja se annettiin Daavidille. Näin Raamattu sanoo:

Samuel sanoi Saulille: ”Sinä olet tehnyt tyhmästi. Et ole noudattanut Herran, Jumalasi, käskyä, jonka hän antoi sinulle; muutoin olisi Herra vahvistanut sinun kuninkuutesi Israelissa ikuisiksi ajoiksi. Mutta nyt sinun kuninkuutesi ei ole pysyvä. Herra on etsinyt itselleen mielensä mukaisen miehen, ja hänet on Herra määrännyt kansansa ruhtinaaksi, koska sinä et noudattanut käskyä, minkä Herra sinulle antoi.”

1.Sam.13:13-14

Näin kuninkuus otettin Saulilta pois! Jumala etsii tänäänkin mielensä mukaisia palvelijoita. Haluathan sinäkin olla yksi heistä?!

Samuel voiteli Iisain pojan Daavidin kuninkaasi, Saulin sijaan. Samuel otti öljysarvensa ja voiteli Daavidin siinä veljesten keskellä, ja Herran henki tuli Daavidiin ja pysyi hänessä siitä päivästä alkaen (1.Sam.16:10-13). Daavid oli nuorukainen, kun hänet valittiin kuninkaaksi. Pian tämän jälkeen Daavid voitti tuon suuren Goljatin. Daavidin vastaus tuon filistealaisen kiroiluun ja huutoon:

Mutta Daavid sanoi filistealaiselle: ”Sinä tulet minua vastaan miekan, peitsen ja keihään voimalla, mutta minä tulen sinua vastaan Herran Sebaotin nimeen, Israelin sotajoukon Jumalan, jota sinä olet häväissyt. Tänä päivänä Herra antaa sinut minun käsiini, ja minä surmaan sinut, katkaisen sinulta pään ja annan filistealaisten sotajoukon ruumiit tänä päivänä taivaan linnuille ja metsän pedoille; ja kaikki maat tulevat tietämään, että Israelilla on Jumala.

1.Sam.17:45-46

Te tiedätte miten siinä kävi. Saul kaatoi miehiä tuhansin, Daavid kymmenintuhansin. Kateus valtasi Saulin (1.Sam.18:5-9). Kuinka lähellä kateus on meitäkin! Se ei jättänyt Saulia rauhaan, ja hän alkoikin vihata Daavidia (1.Sam.18:29). Daavid joutui pakenemaan Saulia ja Saul etsi tappaakseen Daavidin (1.Sam.19-20). Kaksi kertaa Daavidilla olisi ollut tilaisuus surmata Saul (1.Sam.24, 26). Luolassa Daavid leikkaa salaa palan Saulin viitasta, mutta sen tehtyään hän sai piston sydämeen ja sanoi miehillensä:

Ja hän sanoi miehillensä: ”Pois se! Herra varjelkoon minua tekemästä sitä herralleni, Herran voidellulle, että satuttaisin käteni häneen; sillä hän on Herran voideltu”… 12 (24:13) Herra tuomitkoon meidän välillämme, minun ja sinun, ja Herra kostakoon sinulle minun puolestani, mutta minun käteni ei sinuun satu. 13 (24:14) On, niinkuin vanha sananlasku sanoo: ’Jumalattomuus tulee jumalattomista’; mutta minun käteni ei sinuun satu… 16 (24:17) Kun Daavid oli päättänyt tämän puheensa Saulille, sanoi Saul: ”Eikö se ole sinun äänesi, poikani Daavid?” Ja Saul korotti äänensä ja itki. 17 (24:18) Ja hän sanoi Daavidille: ”Sinä olet minua vanhurskaampi, sillä sinä olet tehnyt minulle hyvää, vaikka minä olen tehnyt sinulle pahaa.

1.Sam.24:6 (24:7)

Miten me vastaamme, kun meille tehdään tai sanotaan jotain pahaa? Daavid opettaa meille miten vastaamme, kun meille tehdään vääryyttä! ”Paha on pahoista peräisin”. Vaikka Daavid lankesi syntiin (2.Sam.12:9-14), siitä huolimatta hän oli Jumalan mielen mukainen mies. Raamattuhan sanoo:

Veisuunjohtajalle; Daavidin virsi. Hullu sanoo sydämessänsä: ”Ei ole Jumalaa”. Turmiollinen ja iljettävä on heidän menonsa; ei ole ketään, joka tekee, mikä hyvää on. Herra katsoo taivaasta ihmislapsiin nähdäksensä, onko ketään ymmärtäväistä, ketään, joka etsii Jumalaa. Mutta kaikki ovat poikenneet pois, kaikki tyynni kelvottomiksi käyneet; ei ole ketään, joka tekee sitä, mikä hyvää on, ei yhden yhtäkään.

Ps.14:1-3

Tähän mekin kuulumme, olemme poikenneet pois!

Jos sanomme, ettei meillä ole syntiä, niin me eksytämme itsemme, ja totuus ei ole meissä. Jos me tunnustamme syntimme, on hän uskollinen ja vanhurskas, niin että hän antaa meille synnit anteeksi ja puhdistaa meidät kaikesta vääryydestä. Jos sanomme, ettemme ole syntiä tehneet, niin me teemme hänet valhettelijaksi, ja hänen sanansa ei ole meissä.

1.Joh.1:8-10

Sinun silmäsi näkivät minut jo idussani. Minun päiväni olivat määrätyt ja kirjoitetut kaikki sinun kirjaasi, ennenkuin ainoakaan niistä oli tullut. Mutta kuinka kalliit ovat minulle sinun ajatuksesi, Jumala, kuinka suuri on niitten luku!

Ps.139:16-17

Mitä siellä lukee minusta tai sinusta? Jeesus sanoi:

Niin kauan kuin päivä on, tulee meidän tehdä hänen tekojansa, joka on minut lähettänyt; tulee yö, jolloin ei kukaan voi työtä tehdä.

Joh.9:4

Kun vielä päivä on, tehdään Hänen tekojaan! Se on Jumalan teko, että uskotte Häneen jonka Jumala on lähettänyt: se on Jeesukseen. Siunattua päivää!

Otsikkokuva: Photo by Craig Adderley from Pexels

Terveisin…