Rakastatko sinä minua?

Jeesus ilmestyy seitsemälle opetuslapselle Tiberiaan järven rannalla. Jeesus oli ylösnousemisensa jälkeen ilmestynyt Maria Magdaleenalle ja sanonut:

Silloin Jeesus sanoi heille: ”Älkää peljätkö; menkää ja viekää sana minun veljilleni, että he menisivät Galileaan: siellä he saavat minut nähdä”.

Matt.28:10

Vaikka Jeesus oli jo ilmestynyt kaikille opetuslapsille, hän ei ollut puhunut mitään Pietarille. Mitähän Pietari ajatteli? Aikaa oli kulunut siitä, kun hän kielsi tuntevansa Jeesuksen.

Simon Pietari sanoi heille: ”Minä menen kalaan”. He sanoivat hänelle: ”Me lähdemme myös sinun kanssasi”. Niin he lähtivät ja astuivat venheeseen; mutta eivät sinä yönä saaneet mitään.

Joh.21:3

Takaisin tuttuun työhön, kalastamaan, sitä hän kyllä osaisi! Pietari oli turhautunut; epäilys kalvasi häntä, oliko Jeesus hänet hylännyt!? Onko tämä tuttua myös meille? Minulle on. Olen kysynyt useasti ”miksi!?”. Kalastus ei mennytkään niinkuin Pietari oli ajatellut. Ajattelikohan Pietari, että ei tämäkään onnistu, en osaa enään kalastaakkaan!

Ja kun jo oli aamu, seisoi Jeesus rannalla. Opetuslapset eivät kuitenkaan tienneet, että se oli Jeesus. Niin Jeesus sanoi heille: ”Lapset, onko teillä mitään syötävää?” He vastasivat hänelle: ”Ei ole”. Hän sanoi heille: ”Heittäkää verkko oikealle puolelle venhettä, niin saatte”. He heittivät verkon, mutta eivät jaksaneet vetää sitä ylös kalojen paljouden tähden. Silloin se opetuslapsi, jota Jeesus rakasti, sanoi Pietarille: ”Se on Herra”. Kun Simon Pietari kuuli, että se oli Herra, vyötti hän vaippansa ympärilleen, sillä hän oli ilman vaatteita, ja heittäytyi järveen.

Joh.21:4-7

Nyt tuli Pietarilla kiire. Hän heittäytyi järveen ja ui rantaan. Muut tulivat perässä veneellä ja vetivät perässä verkkoa kaloineen, sillä olivat rannasta vain n. sata metriä (Joh.21:8). Kun he astuivat maalle, näkivät he siellä hiilloksen ja kalan pantuna sen päälle, sekä leipää (Joh.21:9).

Jeesus sanoi heille: ”Tuokaa tänne niitä kaloja, joita nyt saitte”. Niin Simon Pietari astui venheeseen ja veti maalle verkon, täynnä suuria kaloja, sata viisikymmentä kolme. Ja vaikka niitä oli niin paljon, ei verkko revennyt.

Joh.21:10-11

Niin Pietari veti verkon maalle, täynnä suuria kaloja, 153 kpl (mahd. tarkoittaen kansojen lukumäärää? kts. Matt.24:14). Vaikka niitä oli niin paljon, ei verkko revennyt! Miksi on kirjoitettu ylös kalojen määrä? Raamatussa on kaikella merkitys, myös kalojen määrällä: 153!

Jeesus sanoi heille: ”Tulkaa einehtimään”. Mutta ei kukaan opetuslapsista uskaltanut kysyä häneltä: ”Kuka sinä olet?”, koska he tiesivät, että se oli Herra. Niin Jeesus meni ja otti leivän ja antoi heille, ja samoin kalan. Tämä oli jo kolmas kerta, jolloin Jeesus noustuaan kuolleista ilmestyi opetuslapsillensa. Kun he olivat einehtineet, sanoi Jeesus Simon Pietarille: ”Simon, Johanneksen poika, rakastatko sinä minua enemmän kuin nämä?”

Joh.21:12-15

Muistikohan Pietari Jeesuksen opetuksen, esim. Luuk.7:47: Sentähden minä sanon sinulle: tämän paljot synnit ovat anteeksi annetut: hänhän näet rakasti paljon; mutta jolle vähän anteeksi annetaan, se rakastaa vähän.” Uskon, että Pietari koki olevansa suuri syntinen!

…Hän vastasi hänelle: ”Rakastan, Herra; sinä tiedät, että olet minulle rakas”. Hän sanoi hänelle: ”Ruoki minun karitsoitani”.

Joh.21:15

Jeesus sanoi ”Minun karitsoitani”, ei Pietarin, eikä Paavalin, eikä meidän, vaan MINUN KARITSOITANI. Sitten hän kysyi toistamiseen:

Hän sanoi hänelle taas toistamiseen: ”Simon, Johanneksen poika, rakastatko minua?” Hän vastasi hänelle: ”Rakastan, Herra; sinä tiedät, että olet minulle rakas”. Hän sanoi hänelle: ”Kaitse minun lampaitani”.

Joh.21:16

Pietari uskalsi sanoa: ”Sinä tiedät,että olet minulle rakas.” Pietari vetosi Jeesuksen tietämiseen! Pietari oli oppinut rakastamaan Herraa Jeesusta! Onko Jeesus minulle ja sinulle myös rakas, oikeasti?

Hän sanoi hänelle kolmannen kerran: ”Simon, Johanneksen poika, olenko minä sinulle rakas?” Pietari tuli murheelliseksi siitä, että hän kolmannen kerran sanoi hänelle: ”Olenko minä sinulle rakas?” ja vastasi hänelle: ”Herra, sinä tiedät kaikki; sinä tiedät, että olet minulle rakas”. Jeesus sanoi hänelle: ”Ruoki minun lampaitani.

Joh.21:17

Niin Herra tiesi kaiken ja tietää myös tänään kaiken, meistäkin! Pietari kirjoittaa:

Pankaa siis pois kaikki pahuus ja kaikki vilppi ja ulkokultaisuus ja kateus ja kaikki panettelu, ja halatkaa niinkuin vastasyntyneet lapset sanan väärentämätöntä maitoa, että te sen kautta kasvaisitte pelastukseen, jos ”olette maistaneet, että Herra on hyvä”.

1.Piet.2:1-3

Kiitos Herra, että olet anteeksi antava ja laupias meitä kohtaan, ja saamme sanoa sinulle tänään: ”Herra Jeesus sinä tiedät kaiken, sinä olet minulle rakas!”

Otsikkokuva: Photo by Emre Kuzu from Pexels

Terveisin…